Locatie Lichtenvoorde
Locatie Eibergen
Locatie Ruurlo
Locatie Terborg

Pneumatische compressietherapie

Om een oedeembehandeling te ondersteunen kan er gebruik gemaakt worden van pneumatische compressietherapie. Een opblaasbaar manchet wordt om uw arm/been geplaatst die vervolgens wordt opgeblazen en weer leeg gelaten.

Het doel van pneumatische compressietherapie is, om het oedeem terug te dringen. Doordat de afvoer van oedeem wordt gestimuleerd zal de functie van uw arm/been verbeteren en zullen eventuele wonden sneller genezen. Tevens kan het verergering van klachten en infecties voorkomen.

Pneumatische compressietherapie is inzetbaar bij onderstaande aandoeningen:

  • Chronische Veneuze Insufficiëntie
  • Primair en secundair lymfoedeem
  • Lipoedeem met bijkomend lymfatisch of veneus component
  • Ulcus cruris (open been)

Bij pneumatische compressietherapie wordt er gebruik gemaakt van een apparaat dat bestaat uit een luchtpomp die is aangesloten op een arm- of beenmanchet. Rondom is de manchet voorzien van luchtkamers. Het apparaat pompt volgens een ingesteld programma, lucht door de luchtkamers. Hierdoor ontstaan er drukgolven die een masserend effect geven, zodat het lymfevocht richting het hart wordt afgevoerd.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Het gebruik van pneumatische compressietherapie is een aanvulling op een oedeembehandeling en wordt altijd in combinatie met een andere therapie toegepast zoals manuele lymfedrainage, zwachtelen en wondzorg.

De behandelingen die wij uitvoeren bij ons in de praktijk bestaan onder andere uit:

  • Uitgebreid eerste consult
  • Huidtherapeutisch onderzoek
  • Klinische fotografie
  • Pneumatische compressietherapie
  • Thuisverzorgingsadvies

Tijdens het eerste consult worden de verschillende mogelijkheden besproken, als het gaat om oedeemtherapie. Er wordt samen met u gekeken voor welke therapie u eventueel in aanmerking komt.

Vergoeding
In sommige gevallen is het mogelijk een pneumatisch compressietherapie apparaat voor thuis aan te schaffen. Pneumatische compressietherapie wordt bij merendeel van de gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar uit de basisverzekering. Hiervoor is een goede onderbouwing van uw (huis)arts vereist. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden of kunt u bij ons terecht.

Mocht u meer vragen hebben en/of informatie willen over pneumatische compressietherapie bij ons in de praktijk, neemt u dan gerust contact met ons op.